Addres
Hof van Nazareth 53
5421 EC Gemert

 

Zuster Bernardina Kamer

Zuster Bernardina Kamer

De kleine vergaderruimte op de 1e verdieping, grenzend aan de kapel, wordt de “Zuster Bernardina Kamer” genoemd. De ruimte is geschikt voor vergaderingen tot ca. 10 personen.

Zuster Bernardina, oftewel Soeur Bernardina (Aldegonda) Suijs geboren in ‘s-Hertogenbosch op 28 maart 1800, was de eerste Moeder Overste in Gemert. Zij was één van de vijf zusters Franciscanessen die vanuit het moederklooster in Oirschot in mei 1848 naar Gemert waren gezonden om daar het Klooster Nazareth te stichten. Nadat op 25 augustus de kapel op de eerste verdieping toen nog in voormalig Huize Borret, aan het Binderseind, werd ingewijd was het klooster officieel gevestigd onder leiding en bezieling van Zuster Bernardina. Voor zii naar Gemert kwam, was zii vanaf 1826 novicen meesteres in Oirschot.

Zij is overste geweest van 1848 tot 1875 (waarschijnlijk ook het jaar van haar overlijden).
En zij was verantwoordelijk voor de enorme uitbouw van het klooster en de bouw van de
nieuwe Kapel Nazareth, zoals we die nu kennen, die in 1856 gereed kwam.

De Zusters Franciscanessen zijn van grote betekenis geweest voor de Gemertse gemeenschap. Onderwijs, de ouderenzorg, de armenzorg en de vluchtelingenopvang, werden door de zusters aangepakt en hebben tot de dag van vandaag hun sporen overal in Gemert nagelaten. De laatste zusters zijn in februari 2000 na 152 jaar uit het Klooster vertrokken. (Bron: Gemerts Heem 1998-02 en 2000-02).